SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/018 | 4028 Debrecen, Kassai út 25.

Intézmény logo

Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. márc. 22.


DSZC

    Fogászati fejlesztés a Beregszásziban

    A Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola diákjainak köszönhetően gyermekfogászati rendelővel és öltözővel bővül a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium.

    Fogászati fejlesztés a Beregszásziban

    Debrecen Megyei Jogú Város az országban egyedülállóan megtartotta az alapellátási szintű iskolafogászati ellátását és a fogszabályzás szakellátási feladatait is iskoláskorú gyermekek számára. Az iskolafogászati körzetek korszerűsítéséhez 6 új fogászati egységet szereztek be a Debreceni Egyetem által lebonyolított sikeres tendert követően, 61,2 mFt összértékben a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) Intézeti és Debrecen Megyei Jogú Város közös finanszírozásában 50-50 %-os arányban. A Beregszásziban „munkába álló” kezelőegység beszerzési ára meghaladja a 10 mFt-ot, míg a rendelő és a hozzá tartozó személyzeti öltöző, pihenő és mellékhelyiség kialakítását teljes mértékben a Debreceni Szakképzési Centrum vállalta és végezte el.

    A munkálatokat Berki Ferenc, Molnár Zsolt és Király László oktatók vezetésével az Építech 9. évfolyamos építőipari ágazati alapképzésben résztvevő tanulói (6 fő kőműves; 12 fő burkoló; 3 fő festő, mázoló, tapétázó), valamint 12 felnőttképzési jogviszonyban lévő diák végezte. A több mint egymillió forint értékű felújítás részét képezte a mosdó helyiség megszüntetése (szaniterek leszerelése, falak bontása), a falak javítása (sarkok kialakítása, vakolás, glettelés, csiszolás), a padlózat javítása (bontás, betonozás), az aljzatkiegyenlítés, a falburkolat és a padlóburkolat hidegburkolása, PVC burkolat lefektetése az öltözőben, valamint falfestés a rendelőben és az öltözőben.

    – Nagyon fontos a szakképzés, a szakemberek. A mai rendezvény pedig egy gyakorlati szemléltetése annak, hogy milyen is a képzésünk – mondta Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja a rendelő ünnepélyes átadóján. – Az ágazati alapoktatás a 9. évfolyamon az a szakasz az építőipari oktatásban, amikor a szakma alapjait az oktatók irányításával kezdik elsajátítani a fiatalok, akik ekkor még tanműhelyben dolgoznak. Most ennek a műhelynek a határát átlépve kijöttek és itt végezték el azokat a munkákat, melyek egy fogorvosi rendelő kialakításához szükségesek. Ékes bizonyítéka ez annak, hogy a szakképzésnek van jövője és van benne lehetőség, hiszen tanulóink egy olyan közösségi teret hoztak létre, melyet az iskola és a körzet gyermekei aktívan használnak – fogalmazott.

    – Debrecen igyekszik a diákok életének számos területén aktív szerepet vállalni, ilyen például az egészségügyi prevenció, az orvosi és iskolaorvosi kezelések vagy éppen az iskolafogászati szolgáltatás – mondta Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere. – Éves szinten az iskolafogászati kezelések száma kiugróan magas a cívisvárosban: közel 80.000 szűrést bonyolítanak le a kollégák, akik kitűnő munkát végeznek. Most egy igazi együttműködésnek örülhetünk, hiszen a város az egyetemmel közösen létrehozta a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet, az intézet és a szakképzési centrum összefogásából pedig megújulhatott ez a rendelő – összegezte.

    – Ez egy példaértékű fejlesztés, hiszen általában mi kivitelezzük az új épületeket, ám most komoly segítséget kaptunk a Debreceni Szakképzési Centrumtól, ugyanis az az alapgondolatunk, hogy iskolákba vigyük el a fogászatot, amik így a gyerekek közelében lesznek, megkönnyítve a fogászati ellátásukat – emelte ki Dr. Papp Csaba, a DAEFI igazgatója. – Itt, most egy áthelyezett fogászati körzetről is beszélhetünk, hiszen ez korábban nem létezett. A berendezéseket ugyan az intézetünk biztosította, ugyanakkor külön köszönet jár a szakképzési centrumnak azért, hogy egy öltöző-pihenőszobát is kialakíthattunk, ami a rendelőhöz hasonlóan biztosítja a kollégáink modern munkavégzését – mondta.

    GALÉRIA

    Fogászati fejlesztés a Beregszásziban

    DSC_0088.jpg
    DSC_0196.jpg
    DSC_0109.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Dobogós diákok a Szakma Sztáron

    Dobogós diákok a Szakma Sztáron

    Iskolánk tanulói idén is nagyszerűen szerepeltek a Szakma Sztár fesztivál országos döntőjében: mind a 4 tanulónk dobogós helyezést ért el. Pozsgai Zsolt harmadik helyen végzett az ácsok között, Gyurcsák Márk a dobogó második fokára léphetett fel a burkoló szakmában, még a hűtő- és szellőzésrendszer-szerelők megmérettetésén Deminger Márk a második, Váradi Gergely a harmadik helyen végzett. Gratulálunk és büszkék vagyunk rájuk, mert Magyarországon, szakmai versenyen az ország legjobb három tanulója közé bekerülni óriási dolog!

    2024. ápr. 26.


    DSZC Építech

    FODISZ Mezei Futás Országos Döntő

    FODISZ Mezei Futás Országos Döntő

    Mint két évvel ezelőtt, ismét Pomázon rendezték meg a FODISZ Mezei Futás Diákolimpia Országos döntőjét március 22-én. Az V. korcsoport küzdelmeiben Szilágyi Sándor nagyszerűen futott és nem sokkal maradt el a dobogótól, a 4. helyen végzett. Boróczki Gergő 19. lett. A VI. korcsoportban szereplő Oláh Attila érmes pozícióban, a 3. helyen futott be, Kofler Erik pedig a 4. helyen zárt. Testnevelő tanáruk Molnárfi Tamás.

    2024. ápr. 26.


    DSZC Építech

    Használd ki a lehetőséget, jelentkezz DSZC Nagykövetnek!

    Használd ki a lehetőséget, jelentkezz DSZC Nagykövetnek!

    Ismét nagy várakozással keressük Nagyköveteinket, akik korosztályuk hangjaivá válnak és betekintést adnak a szakmájuk rejtelmeibe és iskolájuk életébe.

    2024. ápr. 19.


    DSZC Építech


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola

    4028 Debrecen, Kassai út 25.

    Telefon: 06 52/525-350

    E-mail: igazgato@epitechdszc.hu

    OM azonosító: 203033/018

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002420


    2024Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola