SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/018 | 4028 Debrecen, Kassai út 25.

Intézmény logo

Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2021. dec. 2.


DSZC Épitech

    Több mint 50 éve az építőipar szolgálatába

    A Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola folyamatosan megújuló képzési kínálata alkalmazkodik a 21. század kihívásaihoz.

    Több mint 50 éve az építőipar szolgálatába

    Több mint 50 éve az építőipar szolgálatáb

    Több mint 50 éve az építőipar szolgálatában

    – Fő célkitűzésünk, hogy olyan kiváló szakmunkásokat és szakembereket képezzünk, akik kétkezi munkával is érvényesülhetnek, és minőségi szolgáltatást nyújtanak az ország minden területén. A mai világban nagyon fontos, hogy ne kelljen hónapokat várni egy burkolóra, asztalosra, festőre, kőművesre vagy fűtésszerelőre – emelte ki Kovács Zsolt igazgató. Mint elmondta, sajnos az iskolába érkező gyerekek egy része rendkívül komoly szociális hátránnyal rendelkezik. – Számukra igyekszünk olyan nevelést, fejlesztést biztosítani, melynek segítségével be tudnak illeszkedni a társadalomba és egy adott munkavégző közegbe. Kulcsfontosságú, hogy csökkentsük a szociokulturális hátrányokat – tette hozzá.

    Ezekből a szakmákból remekül meg lehet élni

    Az építőipari ágazatban ács, burkoló, festő, mázoló, tapétázó, kőműves, szigetelő, bádogos, szárazépítő szakokra lehet jelentkezni. Időről-időre változik, hogy mely szakmák kerülnek előtérbe. Az építőiparon belül most a burkoló szakma felkapott, de a klímaváltozás hatására előforduló forró nyarak miatt a hűtő- és szellőzésrendszer- szerelő szakra is sokan jelentkeztek. A szárazépítővel kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy ez nem több, mint gipszkartonozás, pedig ebben a szakmában sokkal több van. A szárazépítő a legfantáziadúsabb beltéri épületszerkezeteket készíti el: válaszfalakkal szobákat, termeket hoz létre, falburkolatokkal elegánsan takarja a nyers beton és tégla felületet, illetve a gépészeti és elektromos vezetékeknek is helyet ad. Lyuggatott vagy íves, kazettás vagy sima álmennyezetek széles választékából életre kelti a beltér hangulatát. Álpadlót és tűzvédelmi burkolatot is szerel igény szerint. A szárazépítő alkotja meg mindemellett a tetőtér hangulatos világát aljzattól az álmennyezetig. Az elkészült felületek esztétikájáról 

    is gondoskodik: felületet simít, glettel. A nagyon gyorsan elkészíthető épületek elkészítésénél fontos ez a tudás. Külföldön már nagyon elterjedt módszer, Magyarországon azonban még félnek tőle. Az emberek megszokták, hogy bombabiztos épületeket építenek, miközben könnyűszerkezetes házakat is lehetne csinálni. Ebben a szárazépítészet igazán jól helyt tudna állni, de ehhez a megrendelők szemléletváltása is szükséges lenne. Szeretnénk, ha elterjedne ez a szakma, hiszen a szárazépítő szakemberekből egy kis továbbképzéssel szigetelők is lehetnek. Tehát többféle szakmát rá lehet építeni erre a képesítésre – fogalmazott az igazgató.

    Az iskolához kötődést erősítik

    Az elmúlt időszakban különféle korszerű eszközöket nyertek: 3D nyomtatót, lézervágót, asztali CNC gépet, drónt, Lego robotokat, amelyekkel a szakkörök alkalmával ismerkedhetnek meg a diákok. Számos tehetséggondozással kapcsolatos pályázatot adtak már be. Ezen kívül fotósszakkört indítottak, és rendszeresek a sportrendezvények, házibajnokságok is. – Fontosnak tartjuk, hogy a tanórák eltelte után a diákok ne akarjanak egyből haza rohanni, hanem vegyenek részt különböző iskolai programokon – jegyezte meg.

    A duális képzés meghatározó

    – A tanműhelyünk rendelkezik olyan gépekkel, eszközökkel és szerszámokkal, amelyekkel az alapképzés keretében szükséges munkálatokat tudják megtanulni a diákok. Interaktív táblák, projektorok, számítógépek segítik az oktatást. A magasabb, korszerű technikai színvonalú képzést a duális vállalati partnereink fogják elvégezni, hiszen ezeket a szakmákat csak a tanműhelyben nem lehet megfelelően elsajátítani. Ezért tartjuk fontosnak, hogy tanulóink a 9. évfolyam elvégzése után külső gyakorlati helyen, duális képzés keretében teljesítsék a szakmai gyakorlatukat, munkaszerződéssel.

    Az a célunk, hogy a jelenleg meghirdetett szakmákra minél többen jelentkezzenek. Ha időközben felbukkan egy-egy új terület, ahová be lehetne iskolázni tanulókat, akkor természetesen fogékonyak vagyunk rá, de elsősorban a jelenlegi szakokat szeretnénk megtölteni úgy, hogy minden osztályban maximális létszámú tanuló legyen. A nálunk oktatott szakmák szakembereit nagyon nehéz pótolni, de ha nem lesz kellő mennyiségű minőségi jelentkező, akkor előbb-utóbb nem lesznek szakemberek, akik dolgozzanak. Fő feladatunk, hogy ne legyen lemorzsolódás, és a diákok sajátítsák el a választott szakmát, hiszen ezek biztos megélhetést, és hosszútávú egzisztenciát biztosítanak – hangsúlyozta Kovács Zsolt.

    Forrás: haon.hu

     

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    KözleCADem pályázat

    KözleCADem pályázat

    Az NTP-TEHETSEG-23-0112 azonosítószámú „KözleCADem” című pályázat keretében 7 tehetségígéret LEGO terepasztalt készített, melyet szenzorokkal és micro:bit programozással okosítottak fel.

    2024. júl. 3.


    DSZC Épitech

    Okos terepasztal készült az Építech tehetséggondozó műhelyében

    Okos terepasztal készült az Építech tehetséggondozó műhelyében

    KözleCADem: a hét főből álló diákcsoport az oktatók segítségével komplex programban vett részt.

    2024. jún. 25.


    Dehir.hu

    Orientációs nap

    Orientációs nap

    A DSZC két másik iskolájával együtt meghívást kaptunk a hajdúhadházi Rózsai Tivadar Református Általános Iskola pályaorientációs napjára.

    2024. jún. 19.


    DSZC Építech


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola

    4028 Debrecen, Kassai út 25.

    Telefon: 06 52/525-350

    E-mail: igazgato@epitechdszc.hu

    OM azonosító: 203033/018

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002420


    2024Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola