SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/018 | 4028 Debrecen, Kassai út 25.

Intézmény logo

Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • Teams
 • KRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2021. dec. 2.


DSZC Épitech

  Több mint 50 éve az építőipar szolgálatába

  A Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola folyamatosan megújuló képzési kínálata alkalmazkodik a 21. század kihívásaihoz.

  Több mint 50 éve az építőipar szolgálatába

  Több mint 50 éve az építőipar szolgálatáb

  Több mint 50 éve az építőipar szolgálatában

  – Fő célkitűzésünk, hogy olyan kiváló szakmunkásokat és szakembereket képezzünk, akik kétkezi munkával is érvényesülhetnek, és minőségi szolgáltatást nyújtanak az ország minden területén. A mai világban nagyon fontos, hogy ne kelljen hónapokat várni egy burkolóra, asztalosra, festőre, kőművesre vagy fűtésszerelőre – emelte ki Kovács Zsolt igazgató. Mint elmondta, sajnos az iskolába érkező gyerekek egy része rendkívül komoly szociális hátránnyal rendelkezik. – Számukra igyekszünk olyan nevelést, fejlesztést biztosítani, melynek segítségével be tudnak illeszkedni a társadalomba és egy adott munkavégző közegbe. Kulcsfontosságú, hogy csökkentsük a szociokulturális hátrányokat – tette hozzá.

  Ezekből a szakmákból remekül meg lehet élni

  Az építőipari ágazatban ács, burkoló, festő, mázoló, tapétázó, kőműves, szigetelő, bádogos, szárazépítő szakokra lehet jelentkezni. Időről-időre változik, hogy mely szakmák kerülnek előtérbe. Az építőiparon belül most a burkoló szakma felkapott, de a klímaváltozás hatására előforduló forró nyarak miatt a hűtő- és szellőzésrendszer- szerelő szakra is sokan jelentkeztek. A szárazépítővel kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy ez nem több, mint gipszkartonozás, pedig ebben a szakmában sokkal több van. A szárazépítő a legfantáziadúsabb beltéri épületszerkezeteket készíti el: válaszfalakkal szobákat, termeket hoz létre, falburkolatokkal elegánsan takarja a nyers beton és tégla felületet, illetve a gépészeti és elektromos vezetékeknek is helyet ad. Lyuggatott vagy íves, kazettás vagy sima álmennyezetek széles választékából életre kelti a beltér hangulatát. Álpadlót és tűzvédelmi burkolatot is szerel igény szerint. A szárazépítő alkotja meg mindemellett a tetőtér hangulatos világát aljzattól az álmennyezetig. Az elkészült felületek esztétikájáról 

  is gondoskodik: felületet simít, glettel. A nagyon gyorsan elkészíthető épületek elkészítésénél fontos ez a tudás. Külföldön már nagyon elterjedt módszer, Magyarországon azonban még félnek tőle. Az emberek megszokták, hogy bombabiztos épületeket építenek, miközben könnyűszerkezetes házakat is lehetne csinálni. Ebben a szárazépítészet igazán jól helyt tudna állni, de ehhez a megrendelők szemléletváltása is szükséges lenne. Szeretnénk, ha elterjedne ez a szakma, hiszen a szárazépítő szakemberekből egy kis továbbképzéssel szigetelők is lehetnek. Tehát többféle szakmát rá lehet építeni erre a képesítésre – fogalmazott az igazgató.

  Az iskolához kötődést erősítik

  Az elmúlt időszakban különféle korszerű eszközöket nyertek: 3D nyomtatót, lézervágót, asztali CNC gépet, drónt, Lego robotokat, amelyekkel a szakkörök alkalmával ismerkedhetnek meg a diákok. Számos tehetséggondozással kapcsolatos pályázatot adtak már be. Ezen kívül fotósszakkört indítottak, és rendszeresek a sportrendezvények, házibajnokságok is. – Fontosnak tartjuk, hogy a tanórák eltelte után a diákok ne akarjanak egyből haza rohanni, hanem vegyenek részt különböző iskolai programokon – jegyezte meg.

  A duális képzés meghatározó

  – A tanműhelyünk rendelkezik olyan gépekkel, eszközökkel és szerszámokkal, amelyekkel az alapképzés keretében szükséges munkálatokat tudják megtanulni a diákok. Interaktív táblák, projektorok, számítógépek segítik az oktatást. A magasabb, korszerű technikai színvonalú képzést a duális vállalati partnereink fogják elvégezni, hiszen ezeket a szakmákat csak a tanműhelyben nem lehet megfelelően elsajátítani. Ezért tartjuk fontosnak, hogy tanulóink a 9. évfolyam elvégzése után külső gyakorlati helyen, duális képzés keretében teljesítsék a szakmai gyakorlatukat, munkaszerződéssel.

  Az a célunk, hogy a jelenleg meghirdetett szakmákra minél többen jelentkezzenek. Ha időközben felbukkan egy-egy új terület, ahová be lehetne iskolázni tanulókat, akkor természetesen fogékonyak vagyunk rá, de elsősorban a jelenlegi szakokat szeretnénk megtölteni úgy, hogy minden osztályban maximális létszámú tanuló legyen. A nálunk oktatott szakmák szakembereit nagyon nehéz pótolni, de ha nem lesz kellő mennyiségű minőségi jelentkező, akkor előbb-utóbb nem lesznek szakemberek, akik dolgozzanak. Fő feladatunk, hogy ne legyen lemorzsolódás, és a diákok sajátítsák el a választott szakmát, hiszen ezek biztos megélhetést, és hosszútávú egzisztenciát biztosítanak – hangsúlyozta Kovács Zsolt.

  Forrás: haon.hu

   

   

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Felújítás a Burgundia utcán

  Felújítás a Burgundia utcán

  Védőtető felújítást végeztek iskolánk tanulói a Burgundia utcán. Az OSB lapok cseréje és a csapadékvíz elleni szigetelés kialakítása hidegragasztási technológiával volt a feladatunk. A homlokzat nemcsak megszépült, hanem sokkal biztonságosabb lett.

  2023. nov. 24.


  DSZC Építech

  Szakmai nap

  Szakmai nap

  Iskolánk felnőtt burkoló és kőműves tanulói részére szakmai napot szerveztünk a SIKA Magyarország közreműködésével. A gyakorlat központú bemutató során lehetőség volt betekinteni a technológiai és technikai újdonságokba, hallhattunk a ragasztási rendszerekről, rétegrendekről és a felnőttek kipróbálhatták a különböző anyagokat. Köszönjük a tartalmas előadást!

  2023. nov. 24.


  DSZC Építech

  Megyei Asztalitenisz Diákolimpia

  Megyei Asztalitenisz Diákolimpia

  November 19-én vasárnap 8 órai kezdettel rendezték meg a városi és megyei asztalitenisz diákolimpiát, a két versenyt összevonva.

  2023. nov. 21.


  DSZC Építech


  Partnereink

  • CZP 2006 Szolgáltató Kft.
  • DÉOSZ Debreceni Építőipari Oktatási és Szolgáltató Kft.
  • DÉSZ-KER Debreceni Építő, Szolgáltató és Kereskedelmi ZRt.
  • ENERGOSOLAR Épületgépészeti és Mérnöki Kft.
  • FLEXKOMFORT Tervező, Kivitelező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
  • Ice-Star Szerviz Kft.
  • KISS-ISKOLABÚTOR Bútorgyártó Kft.
  • Klíma Doki Kft.
  • Kiss János egyéni vállalkozó
  • NATUR DESIGN Bútor Manufaktúra Kft.
  • NYAK-ÉP Építőipari Szolgáltató Kft.
  • RENOVATO BAU Építőipari és Kereskedelmi Kft.
  • "SOLÁR-D" Kereskedelmi és Építőipari Szolgáltató Kft.
  • TRIORA Kft.
  • LAMFORG Kft.
  • Thermo-Solar Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  SZC logo

  Debreceni Szakképzési Centrum


   • Intézmény logo
   • Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola

    4028 Debrecen, Kassai út 25.

   • Telefon: 06 52/525-350

    E-mail: igazgato@epitechdszc.hu

    OM azonosító: 203033/018

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002420


   2023Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola