SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/018 | 4028 Debrecen, Kassai út 25.

Intézmény logo

Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

NTP-ITKK-20-0002 - "Smart Home" pályázat

A Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola és a Povolny Alapítvány együttműködésében valósult meg az NTP-ITKK-20-0002 azonosítószámú „Smart Home” című projekt, mely keretében 6 tehetséges tanuló egy SMART Home makettet épített Micro:Bit vezérléssel. A program elsősorban a tanulók kreativitására és kézügyességére épült, melyet a programozással, a digitális kompetenciák fejlesztésével egészítettük ki. A manuális és digitális kompetenciák fejlesztése mellett a társas kapcsolatok, a szociális kompetenciák is nagy hangsúlyt kaptak. A makett elkészültén túl a tanulók gondolkodásmódja nagyon sokat fejlődött, nyitottabbá vált az új, jövőbe mutató megoldások iránt.

A projektünk legfőbb célkitűzése az volt, hogy egy innovatív ötletet megvalósítsunk, egy okos makett házat építsünk. A munkánkat a pandémia kissé megnehezítette, azonban ez inkább csak az időbeni lefutást befolyásolta. A tavaszra tervezett alkalmakat, programelemeket el kellett halasztani, melynek köszönhetően a projekt zárása október 15-ig kitolódott.

A prototípus épület tervezése nehezebb feladatnak ígérkezett, azonban a kreativitásnak köszönhetően nem okozott gondot. Kiemelten fontos volt, hogy a projektben résztvevő diákok már a legelső alkalmakon átlássák a teljes feladatot. A sikerességünk záloga az volt, hogy a ház tervezése során már figyelembe vettük a lézervágó gép tulajdonságait, illetve a beépítendő micro:bit szenzorokat. A tervezés első lépései szóbeli megbeszéléseken történtek, a konkrét méretek felvétele már AutoCAD program segítségével. Ennek a programnak a bemutatása e projekt keretein belül történt, eddig nem is ismerték a diákjaink. Az AutoCAD rajzok több alkalommal is átalakításra kerültek. A megtervezett elemeket lézervágó segítségével készítették el a tanulók. A kivágott elemeket összeszámoztuk a tervrajzaink alapján. A megfelelő falpárokat összekészítettük és a távtartokkal, illetve ragasztó segítségével összeragasztottuk. Sorban ragasztottuk az elemeket a lábazattól kezdve a falakon át, majd a födémek. A micro:bit szenzorok beépítése előtt a diákokkal megismertettük magát a mini számítógépet, annak a programozását, illetve a hozzátartozó kísérletező készletet. A micro:bit program bemutatása során a fokozatosságra figyeltünk. Egyszerűbb algoritmusokkal kezdtünk, majd folyamatosan bonyolultabb programsorokat hoztunk létre. Amint átlátták a gyerekek az összefüggéseket, azonnal áttértünk a konkrét célkitűzéseink megvalósítására. A prototípus makett ház a micro:bit szenzoroknak köszönhetően lett „okos épület”.

A makett építése mellett a tanulók mentális fejlődésére is figyelmet fordítottunk. Ennek érdekében olyan foglalkozásokat is beépítettünk a programsorozatba, melyet pszichológus és fejlesztőpedagógus vezetett. A csapatépítés, játékosítás mellett a finommotorika, a koncentráció és a matematikai kompetenciák fejlesztését szolgálta a darts sporttal való ismerkedés, játék.

A csapatépítés a 2 napos budapesti tanulmányi út során teljesedett ki, ahol a Csodák Palotájában és a Normafán tett látogatás alatt gyűjtöttek ötleteket, inspirálódtak a programba bevont tehetségígéretek.

A makett építése során a komplex problémamegoldást, a csapatmunkát, illetve a kognitív rugalmasság kompetenciákat erősítettük az Ipar 4.0 elvárásainak megfelelően. A program keretében beszerzett eszközök hosszútávon biztosítják a Povolny Alapítvány és a DSZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola közös munkjájaként létrejött tehetséggondozó műhely hosszútávú működését.

A projekt megvalósítását a Nemzeti Tehetség Program 1.000.000 forinttal támogatta.

Facebook: Nemzeti Tehetség Program - 1823 (www.facebook.com/1823.hu/)

Instagram: nemzetitehetsegprogram (www.instagram.com/nemzetitehetsegprogram/)

 

GALÉRIA

NTP-ITKK-20-0002 - "Smart Home" pályázat

9.jpg
8_masolat.jpg
7_masolat.jpg

Partnereink

SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum


Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola

4028 Debrecen, Kassai út 25.

Telefon: 06 52/525-350

E-mail: igazgato@epitechdszc.hu

OM azonosító: 203033/018

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002420


2024Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola